Hieronder ziet u een overzicht van de diverse behandelvormen waarin ik opleidingen heb gevolgd en elementen van kan toepassen. Selecteer een specialisme aan de rechterkant om er meer over te lezen. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen, of naar de pagina "aanmelden" gaan en daar het contactformulier invullen.
Ontspanningsoefeningen zijn een goede ondersteuning bij verschillende soorten behandelingen. Stress gaat op de zwakke plekken van je lichaam zitten. Hierdoor krijg je allerlei pijntjes en word je moe. Ontspanningsoefeningen zetten jezelf in het nu. Het is even wennen, maar hoe vaker je het oefent hoe automatischer het wordt. Deze oefeningen kunt u bekijken door op de link aan de rechterkant te klikken.
Intervisie
Om mijn werk goed te kunnen doen heb ik regelmatig collegiaal overleg met andere psychologen en zo nodig een psychiater. Wanneer cliënten worden besproken gebeurt dit altijd anoniem en met toestemming van de cliënt.
Cognitieve gedragstherapie:
De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat gedachten, gevoelens en gedrag op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Iemands gedachten beïnvloeden zijn of haar gevoelens en gedrag. Negatieve gedachten zoals 'ik ben niks waard' of 'ik kan dat toch niet' kunnen psychische problemen veroorzaken of versterken.
Bij cognitieve gedragstherapie zal de therapeut samen met de cliënt nagaan welke ideeën hij heeft over zichzelf en anderen, wat anderen van hem denken of dat de cliënt schuld heeft aan iets. De therapeut zal vervolgens met de cliënt in gesprek gaan over de mate waarin zijn ideeën op realiteit berusten.
Het accent ligt op het aanleren van andere, meer reële gedachten. Via het beïnvloeden van denkbeelden kan de cliënt zijn gevoelstoestand in gunstige zin veranderen. (bv. door exposure in vivo; aangaan van situaties die angst op roepen. Daardoor verandert irreële denkbeelden en bijhorende gedrag en gevoelens. .
Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van therapie o.a. zeer effectief is bij de behandeling van angststoornissen en onbegrepen lichamelijke klachten.
Schematherapie:
Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.
Elk kind heeft emotionele basisbehoeften zoals geborgenheid en veiligheid, maar daaraan is om welke reden dan ook, niet altijd tegemoet gekomen. Dat kan op latere leeftijd tot problemen leiden. Het gaat om de volgende basisbehoeften:
Een schemamodus is een bepaalde gevoelstoestand of gemoedstoestand waarin je schiet wanneer je in een situatie bent waar gevoelens van vroeger worden opgeroepen. Het plotseling omslaan van je stemming door bijvoorbeeld vlak of juist heftig te reageren.
Een schema zou je kunnen opvatten als een stabiele, vaste overtuiging. De schemamodi zijn steeds wisselende gevoelstoestanden of gemoedstoestanden die worden bepaald door activatie van je schema’s en de manier waarop jij met je intense emoties hebt leren omgaan.
Met behulp van verschillende oefeningen zoals meerstoelen-technieken, rollenspelen, opstellingen en imaginatie-technieken steun ik jou om nieuwe betekenis aan ervaringen te geven. Je leert nieuwe gezonde patronen die de oude kunnen gaan vervangen.
Voor meer informatie www.schematherapie.nl
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR):
Als EMDR practitioner en trauma therapeut maak ik gebruik van EMDR, waarbij cliënten die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen geholpen kunnen worden om de symptomen van ptss te verminderen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven, zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens.
Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, en dan in combinatie met een afleidende stimulus. Dit kan de hand van de therapeut zijn, een lichtbalk, trillers of een hoofdtelefoon. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten
Het afleidingssignaal kan ook gegeven worden door een lichtbalk, hoofdtelefoon of trillers in de hand. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er op komt. De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Voor meer informatie en voorbeelden kunt u terecht op www.emdr.nl
Solution Focused Brief Therapy (Oplossingsgerichte therapie) Insoo Kimberg en Steve the Shazer:
In plaats van zich te verdiepen in het probleem, verdiept oplossingsgerichte therapie zich in mogelijke uitzonderingen op het probleem. De cliënt wordt vanaf het begin aangemoedigd zich te concentreren op de nu nog denkbeeldige situatie waarin het probleem is opgelost.
Daarbij gaat men ervan uit dat de cliënt competent is en de oplossing onbewust al in zich heeft, namelijk in de vorm van uitzonderingen op het probleem. Geen enkel probleem is namelijk constant aanwezig.
In oplossingsgerichte therapie concentreert de cliënt zich op de situaties waarin het probleem zich niet voordoet, of minder op de voorgrond treedt. Deze uitzonderingen worden verkend en nagegaan wordt wat er in die situatie is, dat het probleem zich niet voordoet. Wanneer dat duidelijk wordt, kan dit onder woorden worden gebracht en nagegaan worden wat iemand nodig heeft om tot meer uitzonderingen te komen.
Contextuele Therapie:
Contextuele therapie is een therapeutische benadering, die problemen en levensvragen niet los ziet van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen. De verbondenheid die er is met uw partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen die ‘context’.
Elke hulpvraag wordt vanuit die context benaderd. Contextuele therapie is een preventieve en herstellende manier van werken in individuele, familie, gezin en werkrelaties, omdat het rekening houdt met afkomst en toekomst.
De therapie heet daarom intergenerationeel en is ontwikkeld door Prof. dr.I.Boszormenyi-Nagy. Loyaliteit, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke aspecten in de dynamiek van menselijke relaties.
De therapeut richt zich op deze aspecten en gebruikt daarbij soms materiaal, (duplo - poppetjes) waarbij de relaties duidelijker worden naar ouders en broers en zussen. Ook richt de therapeut zich met de cliënt op waar het in relaties mis kan gaan. Er kan een onbalans ontstaan tussen geven en ontvangen. Maar ook innerlijk kan er verstoring zijn door het weghouden van het “kind” (het unieke zelf) Er kan sprake zijn van een roulerende rekening (bv. als iemand niet heeft kunnen bereiken, wat hij/zij zo graag had gewild, door belemmeringen in zijn opvoeding, kan hij dat onbewust van zijn kinderen gaan eisen.) Er kunnen zo verstoringen ontstaan, die generaties lang doorwerken. In de therapie zijn het dan ook deze aspecten die veel aandacht vragen en krijgen.
De Transactionele Analyse:
De transactionele analyse biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen te begrijpen is. Het is een model dat de complexiteit en diepgang van uzelf, uw relaties, de groepen en organisaties waarin u leeft en werkt, hanteerbaar maakt.
Tijdens de therapie wordt vooral de structuur analyse van Ouder-Volwassene-Kind toegepast. Er wordt inzichtelijk gemaakt wat er gebeurt als er meer aandacht gegeven wordt aan de Ouder in onszelf, in vergelijk met het Kind in onszelf. Het Kind in ons, staat voor de eigen behoeften en verlangens en voor de mate van erkenning en bevestiging ervan.
Nagegaan wordt in hoeverre de balans tussen aandacht voor ouder-volwassene-kind in evenwicht is. De Ouder in ons omvat de normen en waarden die we van thuis uit hebben meegekregen. Er wordt gekeken en benoemd welke belastende opdrachten in onze Ouder zitten. Er wordt bewust gemaakt in hoeverre het van ons zelf is en passend, of dat het aangeleerd gedrag is en de verhouding Ouder – Kind uit evenwicht brengt. (bv. door een vader die altijd vond dat het beter kon)
Dan worden er oefeningen gedaan om van de opdracht-gevende en eisen-stellende Ouder, een meer “zorgende” ouder te maken die het Kind serieus neemt en erkent, om zo het evenwicht te herstellen. Het schema wordt ook gebruikt bij problemen rondom conflictsituaties en relatieproblemen.
Ontspanning.
Ontspanningsoefeningen zijn een goede ondersteuning bij verschillende soorten behandelingen. Stress gaat op de zwakke plekken van je lichaam zitten. Hierdoor krijg je allerlei pijntjes en word je moe. Ontspanningsoefeningen zetten jezelf in het nu. Het is even wennen, maar hoe vaker je het oefent hoe automatischer het wordt. Deze oefeningen kunt u bekijken door op de link te klikken. www.mentaalvitaal.nl en dan naar ontspanning daarna omlaag scrollen naar extra ontspanningsoefening (podcast). Je kan ook kijken bij De Christelijke Zorgverzekeraar of bij Thuisarts.nl.
Copyright © Alle rechten voorbehouden